Patríte medzi tých, ktorí radi pečú a svojimi výtvormi potešia všetkých prítomných? Robí vám veľkú radosť to, keď vidíte, ako niekomu chutia vaše zákusky? Skúšate radi niečo nové, avšak dochádza vám inšpirácia? Prinášame vám viacero typov, pomocou ktorých na sviatočný stôl prinesiete niečo, s čím potešíte každého prítomného. Recepty na zákusky nájdeme takmer všade – či už v kuchárskych knihách alebo na internete, je ich skutočne veľa. Je však skutočne potrebné zháňať nové recepty zakusky alebo si dokážeme pretvoriť aj náš zaužívaný recept na niečo netradičné?

koláč

Ako pretvoriť recepty na zákusky na niečo nevídané

V súčasnosti je veľmi populárny zdravý životný štýl. Ľudia si počítajú kalórie, vyraďujú zo svojho jedálnička určité potraviny o ktorých si myslia, že sú zdraviu škodlivé. Nie vždy to však platí. Ak však patríte medzi tých, ktorí radi maškrtia a neplánujete sa tejto činnosti vzdať, môžte klasické recepty na zákusky pretvoriť na ich zdravšie alternatívy. Čo tak namiesto klasického bieleho cukru ako sladidlo použijete trstinový cukor alebo med? Trendom sa stáva aj brezový cukor, ktorý má nízky glykemický index a zákusky vyrobené z neho si môžu dopriať dokonca aj cukrovkári. Ak sa na to pozrieme z iného hľadiska, biely cukor spôsobuje ukladanie tukov a zvyšuje riziko vzniku cukrovky. O tom, že škodí aj našim zubom a kazí ich nemusíme hovoriť. Veľa zákuskov sa vyrába z múky. Klasická „biela“ múka nám síce chutí, no z hľadiska nutričnej hodnoty nemá pre nás až taký význam. Chýbajú jej dôležité vitamíny a minerály. Čo tak vyskúšať napríklad bezlepkovú múku či namiesto múky použiť rozdrvené keksy? Klasická múka býva v súčasnosti často nahrádzaná celozrnnou špaldovou múkou, ktorá výborne zasýti. Ďalšou zložkou koláča sú plnky, ktoré sú v mnohých prípadoch príliš tučné a predstavujú veľkú záťaž na náš organizmus. Klasické plnky z margarínu dokážeme nahradiť ľahkými krémami napríklad z bieleho jogurtu či odtučneného tvarohu.

jahodová buchta

Prečo často krát stačí v receptoch na zákusky zmeniť len jednu ingredienciu?

Recepty na zákusky si každý, kto je šikovný dokáže premeniť podľa seba. Ak vymeníme čo i len jednu jedinú ingredienciu za jej zdravšiu alternatívu, vaše telo sa vám za to odvďačí. Nielen vďaka tomu, že sa vám bude ukladať na tele menej tuku, ale zdravšou ingredienciou doprajeme nášmu telu potrebné vitamíny a minerály. Ak vás recepty na zákusky skutočne zaujímajú, navštívte stránku www.korunnycukor.sk, kde sa dozviete viac.